MILK

Facebook

Video report: MILK by Vladimir Bogovčič (21.2.2018.)

Video report: MILK Music by Vladimir Bogovčič Photography (21.2.2018.).

Posted by Klub Močvara on 23. veljače 2018

 

HR

MILK je kvartet koji na licu mjesta stvara improviziranu glazbu, njima jedinstveni ‘heartcore’. Od jazza do punka, preko poezije, oni istražuju svoj zajednički puls.

Maja Rivić, vokal (Mimika, Maja’s Jazz Enthusiasm)
Ivar Roban Križić, kontrabas (Problemi, Moped Loewen)
Luka Čapeta, el. gitara (On, Yaye, Mimika, Dueto Chapetlewsky)
Kruno Levačić, bubnjevi/perkusije (Problemi, Tamara Obrovac Ensemble, Dueto Chapetlewsky)

EN

* MILK * is a band of four, playing music of the moment,
creating distant foggy landscapes and close-up volcano eruptions.
Live improvisation: from Jazz and Free through Poetry and Impressionism to Punk and Heartcore, and back to Jazz!

Maja Rivić, vocals
Ivar Roban Križić, double bass
Luka Čapeta, el. guitar
Kruno Levačić, drums / percussion
_______________________________________________

IMPRESIJE PUBLIKE:

“Njihova muzika spravljena po receptu od engleskih trava, domaćeg temeljca i bečke škole. Začiniti s ukusom i konzumirati u trenu oka.” P.C.

“Tako mlad, a ipak tako zreo i mudar bend koji improvizacijom dolazi ravno do vašeg srca!
Danijel Badanjak

“Bio je to najuzbudljiviji jazz gig ove jeseni u gradu i šire!
A bio sam na mnogima :D” Neven Udovicic

“Hiljadu mu darkvudskih bubnjeva! Obznanjujem, neka čuju svi! Vidimo se na sljedećem gigu ????”
Leo Beslać

RECENZIJE NOVINARA:

MILK u Močvari – Napad kosimice, u slobodnoj formi
Autor: Janko Heidl za mixer.hr

“„Nije lako improvizirati i stalno biti svjež“, reče Kruno Levačić u jednom od brojnih obraćanja publici tijekom nastupa MILK-a u programu Začarana Močvara, u zagrebačkoj Močvari, u srijedu, 21. veljače 2018.

MILK, razmjerno novi sastav jazz provenijencije, koji čine vokalistica Maja Rivić, kontrabasist Ivar Roban Križić, gitarist Luka Čapeta i bubnjar Kruno Levačić (ime družine sastavljeno je prema početnim slovima imena članova, jasno je, zar ne?), improvizira na licu mjesta, u slobodnoj formi, ni iz kakvog konkretnog predloška, već na podlošku vlastitih znanja, iskustava i trenutačnog nadahnuća.

Nastup MILK-a stoga se, može li drukčije i biti, doima poput nazočenja probi na kojoj još ništa nije uvježbano, osmišljeno, određeno, osim najopćenitije konceptualne vodilje, pa se neuredno i neobvezno iskušavaju razne zamisli i porivi, u nadi i želji eventualnog pronalaska zlatne žile. Smisao je pothvata, bez sumnje, putovanje, a ne dolazak na odredište. Bludnja, lutanje, vrludanje, lelujanje, snalaženje, neorganizacija, neoblikovanje kao kredo. Što će reći da je svaka naznaka forme zapravo odstupanje, greška, krivi potez, nevaljao smjer, te da, prema ustaljenom, uobičajenom poimanju, na nastupu MILK-a ne možemo i nećemo čuti nijednu „zbiljsku“ skladbu. Ali ako je glazba sve, onda ćemo čuti mnogo.

Doduše, ipak postoji jedna čvršća nit o koju je nastup, barem sinoćnji, bio ovješen. Maja Rivić je, s knjigom u ruci, počesto čitala, odnosno vokalizirala poeziju, na hrvatskom (npr. Tonko Maroević, Mak Dizdar) i na engleskom (npr. T. S. Eliot), iz čega su se nadalje rađali svirački i pjevački okušaji i traženja koja ne moraju dovesti do pronalaska. Igra na rubu, zanimljiva onoliko koliko slušatelj, nazočnik, posjetitelj prema njoj ima sklonosti i ovisna o tome je li toga časa za nju raspoložen. Uostalom, kao i na svakom drugom glazbenom nastupu, s time da u ovom slučaju čeljade ne može doći s očekivanjem da će čuti nešto što mu je već u uhu.

Mada je formalno posrijedi bio koncert, izvedba MILK-a je višeprofilna priredba, djelomice improvizirana kazališna predstava o, recimo, probi glazbenog sastava, djelomice performans, djelomice svojevrstan komičarski stand up, nastup s nogu, zapravo sit down, nastup sa stolca ili sa stražnjice, čiji je glavni izvođač Levačić, koji je na sebe preuzeo dragu mu ulogu konferansjea, čavrljala, najavljivača čije najave, asocijativno, humorno, pa i filozofski polupovezane pričice to i jesu i nisu, baš kao što i živo stvaralaštvo MILK-a i jest i nije koncert, i jest i nije (javna) proba, i jest i nije glazba, i jest i nije predstava. Da bi bilo zanimljivije, Levačić se prisutnima uglavnom obraćao preko malog megafona koji nije najbolje funkcionirao (potrošile se baterije?), iako smo ga mnogo bolje i jasnije čuli kad je govorio bez ikakvog pomagala.

U cjelini, ako i nije bilo onoga što bismo nazvali „dobrim jazz kuhanjem“, opća neizvjesnost, nepredvidljivost, razdešenost i neuhvatljivost, objedinjeni dobrom voljom, humorom i privlačnom zajedničkom energijom MILK-a, kao i odličnim zvukom (samo vokal preko razglasa, ostalo iz pojačala), rezultirali su kosimično začudnom večeri kakvu bismo si rado ponovno priuštili.”

Eksplozija jazza uz MILK u Močvari
Autorica: Doris Šimundić za soundgardian.com

“U srijedu, 21. 02. u Močvari održan je koncert heartcore jazz sastava MILK, mladi kvartet koji pred očima publike improvizacijom stvara glazbu. Močvara ih je ugostila u sklopu projekta Začarana Močvara, projekta koji, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić, organizira koncerte intimnijeg ugođaja. Baš takav je bio i koncert grupe MILK – daleko od one Močvare kakvom ju većina nas zna, okupilo se 40-ak ljudi željnih slušanja ove, na prvu, čudne kombinacije.

Ovaj kvartet čine vokalistica Maja Rivić, Ivar Roban Križić na kontrabasu, Luka Čapeta na električnoj gitari i Kruno Levačić na bubnjevima. Maja je tijekom nastupa čitala poeziju Fernanda Pessoa, Maka Dizdara, J. L. Borgesa, Allena Ginsberga i T.S.Elliota, s povremenim stankama kako bi podijelila mlijeko publici (simbolično i simpatično) i pauzama kako bi se nasmijala. Tijekom koncerta je Kruno Levačić dosta pričao, no s njegovim smislom za humor, u ugodnom i intimnom ambijentu, nitko se nije bunio.

Ono što nikome nije moglo promaknuti je posebna interakcija koju je ova četvorka razvila unutar benda koja dodatno pomaže dojmu slobode na sceni i opuštenosti unutar sastava. Tijekom koncerta nije postojalo ništa nalik ograničenju bilo kakve vrste – što vremenskom, što umjetničkom. Maja Rivić je čitajući interpretirala poeziju na sto različitih načina, dok su se Ivar, Luka i Kruno poigravali melodijama uz povremeni komentar, kako jedan drugome, tako i publici.

Koncert je bio odličan primjer improvizacije, ali nije uključivao nasumično postavljene ljude, već ljude s takvim sposobnostima da bez problema naprave odličnu atmosferu i zabave se zajedno s publikom. MILK, nadam se da će vam uskoro na koncertima trebati više od litre mlijeka!”